Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Oglašavanje na društvenim mrežama

Plaćeno i organsko oglašavanje: savršen spoj za optimalne rezultate

Google oglašavanje: Šta je i kako funkcioniše Google Ads?

Plaćeno i organsko oglašavanje: savršen spoj za optimalne rezultate

Kada je reč o društvenom marketingu, često se postavlja pitanje: „Šta je bolje, plaćeno oglašavanje ili organski pristup?“ U stvarnosti, odgovor nije jednostavan. Ove dve strategije nisu samo kompatibilne; one se međusobno dopunjuju i zajedno čine moćan alat za postizanje vrhunskih rezultata. U ovom blogu razmotrićemo zašto je najbolje koristiti i plaćeno i organsko oglašavanje kako biste optimizovali svoju marketinšku strategiju.

Različiti ciljevi za različite strategije

Plaćeno i organsko oglašavanje imaju različite, ali komplementarne ciljeve. Organski postovi igraju ključnu ulogu u izgradnji odnosa sa publikom. 

Oni pomažu u stvaranju poverenja, angažovanju postojećih korisnika i povećanju interakcije sa brendom. S druge strane, plaćeno oglašavanje omogućava brže dosezanje novih korisnika i direktno povećava vidljivost proizvoda ili usluga.
Dok organski sadržaj pruža dugoročnu vrednost i jača brend, plaćeni oglasi su savršeni za postizanje trenutnih marketinških ciljeva kao što su povećanje prodaje ili promocija novih proizvoda.

Organski domet: izazovi i rešenja

S obzirom na stalne promene algoritama na društvenim mrežama, organski domet može biti značajno smanjen.
Iako je teško osloniti se samo na organski sadržaj za dosezanje velike publike, to ne znači da treba potpuno da ga zapostavite. Na primer, linkedin i tiktok još uvek nude značajne mogućnosti za organski domet ako se pravilno koriste. Kvalitet sadržaja, učestalost objavljivanja i angažovanje sa publikom ključni su faktori za očuvanje i povećanje organskog dosega.

Kako organski rezultati informišu plaćeno oglašavanje

Organski postovi pružaju dragocene uvide u to šta vaša publika voli i na koji način reaguje na različite vrste sadržaja. Praćenjem metrika kao što su interakcije i demografske informacije, možete prilagoditi svoje plaćene kampanje kako bi bile što efikasnije. Ovo omogućava optimizaciju vaših oglasa i odabir ciljne grupe koja je najverovatnije da reaguje na vaše ponude.

ROI kroz integraciju strategija

Prema istraživanjima, kompanije koje integrišu plaćeno i organsko oglašavanje u svoje marketinške strategije beleže veći povrat investicije (ROI). Kombinovanjem ovih pristupa, možete efikasno planirati budžete, predvideti promene na tržištu i prilagoditi strategije kako biste postigli optimalne rezultate. Ova integracija ne samo da unapređuje vidljivost brenda, već omogućava i bolju prilagodbu i skaliranje marketinških aktivnosti.

Moć društvenih mreža: nepredvidivi rezultati

Jedan od najvećih aduta društvenih mreža je njihov potencijal za viralnost. Često se događa da sadržaj koji nije plaćen postane viralan, dok plaćeni oglasi mogu doneti neočekivane rezultate. Na primer, jedan jednostavan tiktok video može doneti ogroman broj interakcija i povećati vidljivost vašeg brenda bez ikakvih dodatnih troškova. Ipak, kombinovanjem organskog i plaćenog pristupa, kao što je retargeting oglasi na Facebooku ili Google Display remarketing, možete dodatno povećati efikasnost svojih kampanja i generisati dodatne prodaje. Kombinacija plaćenog i organskog oglašavanja nudi najbolje od oba sveta. Plaćeni oglasi mogu brzo generisati rezultate, dok organski sadržaj gradi dugoročan odnos sa publikom. Da biste maksimizirali svoj marketinški uspeh, važno je koristiti oba pristupa u skladu sa vašim ciljevima i potrebama. Ako želite da unapredite svoju strategiju oglašavanja, razmislite o tome kako možete integrisati ove dve komponente kako biste ostvarili optimalne rezultate za vaš brend.

Ako vam treba pomoć u kreiranju strategije koja kombinuje oba pristupa, obratite se našem timu. Rado ćemo vam pomoći da analizirate svoje marketinške aktivnosti i optimizujete kampanje za najbolji mogući ROI.

Author

Put_Digitalizacije